På nesten alt vi kjøper i dag, finnes en holdbarhetsdato. Jeg er stor motstander av holdbarhetsdato, og da spesielt Best Før! I mine øyne er dette bare en tulledato som er klistret på av produsentene for å få oss forbrukere til å kaste mat for å kjøpe nytt.

Det har vært en del debatter om dette med holdbarhetsdato de siste årene, men så langt har det skjedd veldig lite for å få endret på rutinene. Så da må vi som forbrukere selv ta oss litt i nakken.

Lukt og smak bør alltid være det som bestemmer om maten fortsatt er god. Selv om datoen er for lengst passert, kan mat fortsatt være helt ufarlig. Ferskt kjøtt er det eneste man må være litt forsiktig med.

Her kommer noen gode pekepinner man kan gå etter.

Egg: Har som oftest veldig kort holdbarhet, men oppbevares de i kjøleskap holder de seg i minst 2 måneder og ofte lengre. Grunnen til kort holdbarhet er krav fra EØS-direktivet som kom pga fare for salmonella. I Norge finner man ikke salmonella i egg, så spis «gamle» egg med god samvittighet.

Melk: Merket med 16 dagers holdbarhet. Bruk luktesansen og eventuelt smakssans når holdbarhetsdatoen. Sur lukt, klumper og merkelig smak bør være det som avgjør om melken skal helles ut eller ikke.

Tørrvarer som mel, sukker, paste ol: Glem best før datoen helt! Mel som står lenge, kan gjerne siktes en gang i blandt for å sjekke for melormer. Ellers har slike produkter nærmest uendelig holdbarhet.

Alt kjøtt og fisk: Merket med siste forbruksdag. Vær forsiktig med slike produkter. Om det ikke skal brukes før datoen går ut, frys det. Kjøtt holder seg i fryseren i opp til 1 år. Fersk fisk holder seg i fryseren litt mer variabelt. Det kommer litt ann på fiskeslaget.

Så tenk dere om før dere kaster mat på grunn av holdbarhetsdato 😉
Dagens lille preken fra meg til dere.

Hilsen

Husmoren 😉

Reklamer